Çocuklar, dünyaya anne ve babalarını memnun etmek için gelmemişlerdir
Çocuk analizinde çocuğun çatışma halinde olduğu durumu ifade edebileceği yani bir takım semboller ve nesneler yoluyla ruhsallıkta ifade edilememiş çatışmayı analiste duyurarak bunu simgeselleştireceği bir bir alan oluşturulur.
Bu alanda analist çocuk hastaya hazır kuralları ve amacı olan bir oyun alanı (game) ya da çizmesini istediği belirli bir resmi işaret etmez. Burada çocuk kendi hayal gücünü ve verilen materyalleri kullanarak oluşturduğu oyun (play) ile bir üretkenlik içerisine girer. Bu kısımda analistin görevi çocuğa herhangi bir şeyi işaret etmeden sadece gözlem ve yorumlarıyla o alanda kızmadan, misilleme yapmadan sağ kalmaktır.
Çocuk daha öncesinde belirlenen çerçevenin(babasal işlev-süperego) dışına çıkmadığı sürece oyuna müdahale etmeden, oyuncaklar ve ya materyaller üzerinden analist yorumlarıyla çocuğun sorunu üzerine bir anlam kazanmasına ve bu sorunu dönüştürerek ruhsallıktaki yükün hafifletilmesine yardımcı olmaktadır. Çocuk semboller üzerinden kendini duyurur ve dezavantajlı konumdan kendini avantaj elde edebileceği konuma getirir. Bu eskisine nazaran daha avantajlı konumda çocuk oyunu tekraren oynayabilir ta ki bu oyunda işlenecek ruhsal malzeme bitene kadar.
Sonrasında bu oyun belki değişir belki gelişir ama bu tekrarlı oyunlar içerisinde analist kendi müdahalelerini minimal düzeyde tutar ve oyunu çocuğun yönlendirmesine müsaade eder. Ebeveynlerine kıyasla fiziksel olarak güçsüz, Ötekinin bakımına muhtaç olan bununla beraber kendini ifade etme becerileri daha az olan çocuğa artık bu müşkül durumu tersine çevirebileceği bir ortam hazırlayan ve bu zorlantılara yorumlarıyla ışık tutan bir analist ile çocuk psikanalizi uzun zamandır kliniklerde varlığını sürdürmektedir.
Çocuk psikanalizinin oyun terapilerinden en temel farkları analiz çocuğun kendi iyileşme arzusu üzerine inşaa edilir anne, babanın arzusu(ideal çocuk) üzerine inşaa edilmez. Bu sebeple salık bir şekilde çocuğun materyalleri kullanmasına izin verilirken, psikanalitik terapi çocuğu ayrı bir özne olarak duyar ve görür.