Neden iyi bir ilişkim yok?
Neden etrafımdakilerle sürekli kavga ediyorum?
Neden çocuklarıma daha fazla sabredemiyorum?
Neden kendimi iyi hissedemiyorum?
Kendimizi iyi hissetmek, başkalarıyla sevgi dolu ilişkiler kurmak ve tatmin edici işler yapmak… Bunlar çoğumuzun hedefleridir. Hepimizin, söz konusu hedeflere ulaşmak için bize rehberlik eden belirli paternleri/ kalıpları/ modelleri/ örüntüleri (pattern) vardır. Ve bu kalıplar ile ötekilerle ilişkileniriz. Biz de neler olup bittiğine bakabilmek için bu kalıpları gözden geçirmek gerekecektir. Bunu yapabileceğimiz yer; psikoterapi düzlemidir. Özellikle Psikodinamik psikoterapi.
Psikoterapi, çok geniş anlamda, ruhsal yollarla yardım ve iyileştirme demektir. Bu tanıma göre bütün eğindirim (telkin), inandırma (ikna), davranışı ve kişiliği değiştirme yolları psiko¬terapi teriminin kapsamına girebilir. Konuşmaya dayalı bu tedavilerden biri de Psikodinamik Psikoterapidir.
Psikodinamik psikoterapi, psikanalitik gelenek içinde yer alan veya ondan türeyen, bireyleri güdü ve dürtü gibi bilinçdışı güçlere karşı tepki veren kişiler olarak gören, değişim ve gelişim süreçlerine odaklanan, kendini anlama ve bilinçdışının ne olduğuna anlam verme konularına büyük önem veren psikoterapi türlerinin adıdır. Birçok psikodinamik terapi, tedavide bilinçdışıyla başa çıkmaya önem verme ve aktarımı analiz etme gibi belirli ortak özellikleri paylaşır. Dinamik psikoterapi adı da verilir.
Psikodinamik psikoterapi psikiyatristler ve diğer tüm ruh sağlığı profesyonelleri açısından günümüzde temel bir tedavi yöntemi olmaya devam etmektedir.
Grup ortamlarında, ailede, çocuklar ve ergenlerde uygulanabilmektedir. Pek tabii bireysel terapide, erişkinler için de kullanabilir.
Dinamik terapide erişkinlerde dahi, tedavi çok çeşitlidir. Kişinin içinde eğitildiği kurumsal yönelim, terapistin hastanın güçlüklerini kavramsallaştırma ve terapötik müdahaleleri yürütme tarzını belirler. Bundan dolayıdır ki hasta ve terapist seçimi önemlidir ve öncesinde dikkat edilmesi gereken bir husustur.
Psikodinamik psikoterapi: “terapist-hasta etkileşimine büyük özen gösterir, terapistin 2 kişilik alana katkısının ustalıkla değerlendirilmesinden yola çıkarak dikkatlice ve iyi zamanlanmış aktarım ve direnç yorumlarının yapıldığı bir terapidir”
Peki diğer tedavi yöntemlerinden farklı olarak Psikodinamik Psikoterapide neler konu edilir?
- Duygulanım ve duygu ifadesinin üzerinde odaklanma
- Yaşantısal yönlerden kaçınma çabalarının araştırılması
- Tekrar eden temaların ve örüntülerin belirlenmesi
- Geçmiş yaşantıların tartışılması
- Kişiler arası ilişkilerin üzerine odaklanılması
- Terapötik ilişki üzerine odaklanma
- İsteklerin, düşlerin ve düşlemlerin araştırılması.
Bütün bunlar kısa süreli terapilere göre haliyle uzun bir süre alacaktır. Çoğu zaman bu süreçte insan bitime yaklaşırken geriye dönüp bakana kadar uzun süreli psikodinamik psikoterapinin değerini bilemeyebilir. Bu tür tedaviye girmek ürkütücüdür, genellikle güvenlik hissine ters düşer. Bu yanıyla da Psikodinamik psikoterapi (dinamik terapi), hayatında, köklü, kalıcı değişiklikler gerçekleştirmek isteyenlerin istifade edebileceği bir psikoterapi modelidir.